Przez żołądek do serca, czyli kuchnia w Tunezji

2018-03-20
Przez żołądek do serca, czyli kuchnia w Tunezji

Kuchnia tunezyjska jest bardzo pikanta, ponieważ do potraw dodawane są: czosnek, chili, sól oraz kminek. Podstawowym składnikiem jest harissa czyli pasta z papryczek chili. Tubylcy jedzą z nią chleb wcześniej skropiony cytryną i oliwą. W Tunezji drogie są owoce morza, a krewetki serwuje się z majonezem lub też obsmaża na grillu. Bardzo często podawane są ryby. Naciera się je czosnkiem, szafranem, kminkiem i papryką. Ponadto w Tunezji spożywa się bardzo dużo pieczywa. Podstawa to baguette, czyli długa bułka pszenna. Godnym zjedzenia są dania z jajek, przygotowywane z tuńczykiem lub krewetkami. Do ciekawszych potraw należy odżdża. Są to jajka w ostrym sosie z pomidorów z dodatkiem pasty harissa.

Jedną z popularniejszych potraw, którą podaje się glinianych misach z gulaszem i sałatkami jest kasza kuskus. Do znanych zup należy lablabi, wykonywana z ciecierzycy i zaprawiana harissą, podawana z kawałkami chleba. Popularne i smaczne są w Tunezji słodycze, które mają swoje korzenie w kuchni tureckiej i francuskiej. Godnym polecenia jest baklava, czyli ciasto przekładane siekanymi orzechami i miodem. Do ciasta polecana jest kawa, która przygotowywana jest z mlekiem, espresso, lub po turecku. Dużym powodzeniem cieszy się sok wyciskany z świeżych pomarańczy. Alkohol w Tunezji jest drogi i sprzedawany tylko w niektórych restauracjach i barach. Nie wolno afiszować się z nim na ulicach. W barach i restauracjach alkohol mogą pić jedynie mężczyźni. Popularnym alkoholem jest boukha. Jest to wódka z fig i  podawana jest często z colą.